Author Topic: Rebuilt engine but black oil coming from left exhaust  (Read 128 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jjwithers

  • Trade Count: (0)
  • Full Bridgestone Member
  • ***
  • Posts: 75
Rebuilt engine but black oil coming from left exhaust
« on: March 11, 2017, 11:53:00 PM »
Now that my 175HS is back together, I am troubleshooting some issues.
The left pipe has quite a bit of black oil coming from the end of the muffler. 
The engine was rebuilt but I didn't have 100% confidence in the builder.

The rings should be OK but why all the oil? 
Oddly, that plug looks OK and the other side looks black/oily.

-Josh

Offline BRT-GTR

  • Brian
  • Trade Count: (0)
  • Master Registered Bridgestone Member
  • *****
  • Posts: 523
Re: Rebuilt engine but black oil coming from left exhaust
« Reply #1 on: March 12, 2017, 06:59:39 AM »
             Josh,
                       Excess oil can be a problem when setting up a two stroke, especially on first start up. The high pipes don't help as the oil tends to run back toward the engine. There may be a lot of oil in the crankcases from the rebuild and it tends to build up if you've had the engine ticking over while the engine speed and mixture is adjusted.
      Ideally she needs a run to clear the pipes, you then have a short window to make adjustments before she loads up again. From what you say the left cylinder is probably firing nicely, it's the right cylinder that may need adjustment. 
         Ah the joy of setting up two stroke twins  ::). Too much oil is better than too little at this stage, check the oil pump adjustment and stroke setting if all else fails.

                 Brian,  ( also trying to set up a GTO with similar issues but can't take it for a run until she is UK registered. Now have lots of crop circles on big lawn !!)
« Last Edit: March 12, 2017, 07:05:13 AM by BRT-GTR »
Growing old is compulsory, Growing up is optional.

Offline jjwithers

  • Trade Count: (0)
  • Full Bridgestone Member
  • ***
  • Posts: 75
Re: Rebuilt engine but black oil coming from left exhaust
« Reply #2 on: Yesterday at 11:18:42 PM »
Thanks Brian. 

How do I check the pump adjustment?  Could it be sending too much oil to one side?
And what is the stroke setting? 

Also, I forgot to mention that I have added oil to the gas too (as per the manual, it states to do that for the first few hundred miles or so). 

The bike runs great, purrs nicely.  But also leaks oil like crazy too... I need spend some time with her and find the source of the leaks.  But maybe it has to do with the pump? The pump is brand new (old stock)  but I could throw the old one in for test purposes. 

I'm busy restoring old BMW's (which I know really well) so I need to set time aside and put on my thinking cap when working on this Bridgestone.
-Josh

 


Gallery


Views:5
Comments (0)
By: timmyr350

Views:5
Comments (0)
By: timmyr350

Views:10
Comments (0)
By: aussum1

Views:32
Comments (0)
By: bert Lilley

Classifieds

GTO Side Cover

Price: $0.00
Date: 02/16/2017 12:44 pm
Time Left: 52d 18h 9m
BS Race Jacket - Size LL

Price: $0.00
Date: 02/14/2017 10:59 pm
Time Left: 51d 4h 25m
Wanted Fuel Shut Off
Date: 02/01/2017 03:46 pm
Time Left: 37d 21h 12m
Hurricane Scrambler
Date: 01/15/2017 07:50 am
Time Left: 20d 13h 16m

Recent Downloads added

Bridgestone 100 Sport Brochure
Rating: *****
Downloads: 43
Filesize: 937.72KB
Date: July 08, 2015, 11:58:53 AM
Comments (0)
BS 100 Sport Australian Brochure
Rating: *****
Downloads: 35
Filesize: 937.53KB
Date: June 29, 2015, 05:40:40 PM
Comments (0)
Bridgestone 350 GTO - Moto L├ęgende May 2003
Rating: *****
Downloads: 74
Filesize: 9429.41KB
Date: April 22, 2015, 03:18:43 PM
Comments (0)
Hints from the HIP
Rating: *****
Downloads: 151
Filesize: 2777.2KB
Date: January 12, 2013, 09:34:49 AM
Comments (0)

Powered by EzPortal